Ülkemizde nüfus yoğunluğu olan yerlerin neredeyse tamamı deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Çelik yapıların depreme karşı savunma mekanizmasına sahip olduğunu düşünen mimarlar çelik yapıların alternatif olabileceğini savundu.
Türkiye 'de meydana gelen Manisa, Elazığ ve Malatya depremlerinden sonra konutlar başta olmak üzere binalarda dayanıklılık en fazla aranan özellik haline geldi. Mimarlik sektörünün ileri gelenleri, çelik yapıların hafif yapılar olması sebebiyle depreme daha dayanıklı olduğunu ve çelik yapıların depreme karşı savunma mekanizmasına sahip olduğunu ifade etti. İzmir 'de alüvyon zeminin yaygın olması sebebiyle deprem, rüzgar ve tüm doğal afetlere karşı kendini koruyabilen uzun ömürlü bina tasarımlarına ihtiyacı olduğu belirtildi. Ev arayan insanlar artık öncelik sıralamasını değiştirdi ve artık ilk sordukları evin yaşı olurken binanın deprem yönetmeliğine uygunluğunu araştırıyorlar. Tüketiciler artık daha çok araştırmacı ve bilinçli şekilde hareket ediyorlar.
Türkiye 'de çok yaygın olmasa da İran ve ABD nin Manhattan Bölgesinde 1950 'li yıllardan beri çelik yapılar kullanılıyor. Başka ülkelerde daha sık kullanılan yapı modeli bina inşasında kullanılan çapraz çelik sistemler deprem enerjisini geri yansıtma özelliğiyle alternatif yapı olarak görülüyor.
Mühendisler, binayı insan gibi düşünmek gerektiğini savunuyorlar. Sağlıklı bina hafiftir düşüncesiyle belirli yükseklikten sonra performansa dayalı hesap yapılması gerektiğini belirttiyorlar. Özellikle İzmir 'in Bayraklı bölgesinde yüksek yapılar olması, 2018 deprem yönetmelik çerçevesinde yapılan testler doğrultusunda binaların davranışları ölçülerek gelecek depremde can güvenliği sağlaması açısından oldukça önemli . Testi geçen yapılar depremlere göre can güvenliği sağlamış olacak. hasar alabilirler ancak can güvenliği açısından bu testler oldukça önemli.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz