EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLUNUR MU?

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLUNUR MU?

Duman İnşaat

Türkiye 'de bulunan 25 milyon ev sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi için son gün yaklaşıyor. İlk taksidi Mayıs ayında ödenen Emlak Vergisi ikinci taksidi için ödemeler 1 Kasımda başladı ve 30 Kasımda sona erecek. Ödemeler belediyelere yapılıyor. Yasaya göre ; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor.
Sıfır oranlı vergiden faydanalanmak için, evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konut olması şart. Bu koşullara rağmen vergi borcu çıkarılan ya da vergi ödeyen milyonlarca kişi var. Vergi muafiyetinden faydalanmak için belediyey gitmek ve vergi muafiyeti formu doldurup başvurmak gerekiyor. Ayrıca sıfır oranlı vergi için evde bizzat mal sahibinin oturmasına gerek yok. Emekli maaşı dışında geliri olmayan vatandaş, elinde sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi başka bir yerde kirada oturursa da hiç vergi vermiyor. Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa vergi muafiyetinden faydalanamıyor. Evi dışında arsa dahil gayrimenkulü olanlar, 2017 tarihinde 30 bin tl yi aşan mevduatı bulunanlar ve birikimi sebebiyle faiz geliri olanlar emlak vergisi ödüyor.
Bilmeden Emlak Vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek, geriye dönük 5 senelik Emlak Vergisi’ni isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi usul kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli olacaktır.
Eğer Emlak Vergisi 'nden muaf değilseniz ödemeyi zamanında yapmanız gerekiyor. Ödenmeyen vergi için her ay %1.40 oranında faiz işletiliyor.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz