EV ALIRKEN DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAMALI!

EV ALIRKEN DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAMALI!

Duman İnşaat

17 Ağustos 1999 depreminin 20. yıl dönümü sebebiyle Türkiye 'nin deprem gerçeği tekrar gündeme geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin 20. yıl dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.
Yakın zamanda Denizli ve Aydın 'da meydana gelen depremleri anımsatan Nazmi Şahin depremle yaşamayı öğrenirken aldığımız konutlara da dikkat etmemiz gerektiğini vurguladı. Şahin "Konut alırken fiyatına, cephesine, salonuna ve mutfağına bakmak yetmiyor. Ev alırken mutfağından önce depreme dayanıklılığına bakılmalı. Binanın kimler tarafından, nasıl yapıldığı, yapı denetimli olup olmadığı ve depreme dayanıklılığı göz ardı edilmemeli. İkinci el, hatta sıfır araba alırken bile araştırıyoruz. Hangi araba az yakıyor, hangi araba daha konforlu, ikinci el ise boyasını, motorunu uzun uzun inceliyoruz ancak milyon liralık ev alırken bu özeni göstermiyoruz. Tüketicilerin de konut alacakları zaman yapı denetim firmasını sorması gerekir. Bu yöndeki talepler artarsa müteahhitler de bu konuda daha hassas olur. Bizler binanın doktoruyuz, her şeyini biliyoruz. Kadromuzda ilgili tüm mühendisler var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sisteminde de yapının kimliği niteliğini taşıyan, yapıya ilişkin bilgi formları bulunuyor. Orada da her binayı kimin yaptığı ve binanın nasıl yapıldığıyla ilgili fotoğraflı bilgiler var. Ayrıca, denetimli binalarda, binanın girişinde hangi yapı denetim firmasının denetlediğine yönelik sertifikanın görünür şekilde asılması gerekiyor. Bu şekilde vatandaşlar ilgili firmaya ulaşarak binaya ilişkin bilgi edinebilir" 
Betonun bir binanın en önemli taşıyıcı sistemi olduğu ve bundan asla ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin inşaatlarda kullanılan betonun artık çipli sisteme geçtiğini belirtti. bu yıl elektronik ortamda takibi sağlanabilen Elektronik Beton İzleme Sistemi sayesinde betonu döken firmadan betonun özelliklerine kadar herşeyin izlenebildiği sisteme geçildi.
Yapı denetimi uygulamasının 2000'de 19 ilde pilot olarak başladığını ve 1 Ocak 2011 tarihinde de ülke çapında uygulamaya konulduğunu belirten Şahin, şunları söyledi; "Bu tarihten sonra Türkiye'nin hangi ilinde yeni binadan daire alırsanız alın bilin ki yapı denetimlidir. Yapı denetiminin öncelikli amacı, yapıların fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun yapılması, güvenlik ve estetik bakımdan yaşanabilir yerler olmasını sağlamaktır. Etkili ve kaliteli bir yapı denetim sistemi, proje aşamasıyla başlayıp yapının tamamlanmasına kadar devam eden planlı bir sürecin uygulanması demektir. Yapı denetimi, yer seçimi, zemin etüdü, projenin ve yapının denetlenmesi gibi çok boyutlu bir sistemdir. Bu sistemin işleyebilmesi için ilgili tüm tarafların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi zorunludur"
Şahin, müteahhitleri ve yapı denetim firmalarını kurayla buluşturan bir e-dağıtım sisteminin de hayata geçirildiğini ifade ederek, bu sistemin, denetimin bağımsızlığını güvence altına aldığını da belirtti.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz