İNŞAAT MALZEMELERİNDE YERLİ ÜRETİM KULLANIMI FİYATLARI NASIL ETKİLEYECEK?

İNŞAAT MALZEMELERİNDE YERLİ ÜRETİM KULLANIMI FİYATLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Duman İnşaat

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde lokomotif olduğu bilinen bir gerçek. Yaz aylarında konut satışlarında yaşanan hareketlenme ile birlikte inşaat sektörünün temek girdisi olan inşaat malzemeleri de temmuzda beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirdi. İMSAD verilerine göre; 2020'nin ilk 7 aylık döneminde inşaat malzemeleri ithalatı geçen yıla oranla yüzde 6 düşüşle 3,2 milyar dolar oldu. İhracat rakamlarına bakıldığında ise 2020’nin ilk 7 ayında inşaat malzemeleri ihracatı %7’lik geri çekilmeyle 11,4 milyar dolara düştü.

YapıRadar Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın inşaat malzemelerinde yerli malzeme kullanım oranının arttığını belirtti ve , “Geçen yıla göre küçülmeler olsa da inşaat malzemeleri sektörü yerli üretimin desteği ve dijitalleşme ile gelen online inşaat malzemesi tedarik süreciyle maliyet avantajı sağlayarak kendi kendine yetindi” şeklinde konuştu.

Covid-19 sebebiyle inşaat malzemeleri üreticilerinin iş imkanlarının artması için devlet yerli üreticiyi destekleyen programlar açıkladı. Devrim Ünal Saygın bu konuya dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti; “İlk olarak 18 Nisan'da uygulamaya konulan ve ardından bir kez uzatılan inşaat malzemeleri ithalatındaki ek gümrük vergisi süresi, 24 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yıl sonuna kadar uzatıldı. Bu karar, yerli üretime önemli bir teşvik niteliğinde. Yerlilik oranının artması inşaat malzemeleri sanayinin gelişmesini ve bu sayede konut üretim maliyetlerinin düşmesiyle vatandaşın daha uygun maliyetlere konut sahibi olmasını sağlayacaktır”

Ocak-Eylül döneminde İstanbul ’da inşaat malzemeleri grubunda toptan fiyatları İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre %7,53 atış gösterdi. Yerlilik oranı artmasına rağmen inşaat malzemelerinde enflasyon sebeplerinden dolayı sürekli artış gösteriyor. İnşaat firmaları, müteahhitler ve mazleme tedarikçileri inşaat maliyetlerini düşürmek için yeni yollar arıyorlar. Maliyetleri düşürenler fiyatları konutlara da yansıtıyorlar ve düşüş gerçekleşiyor. Bilinen markalardan almak yerine başka markalarıda tercih ediyorlar. Özellikle e-ticaretin gelişmesiyle dijital ortamdan alışveriş yapmak inşaat sektörü içinde maliyet avantajı sağlamaya başladı. İnşaat malzemelerin özellikle bu pandemi döneminde dijital ortama taşıyamayan firmalar satış anlamında ciddi sorunlar yaşadı.

 

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz