KONKORDATO...

KONKORDATO...

Duman İnşaat

Son zamanlarda birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörü de mali sıkıntıları aşamayınca konkordato talebinde bulundu. Konkordatoya başvuran firmalardan ev satın alan vatandaşlar için etkisi ne olacağı, sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgilendirme sağlamaya çalışacağız.

Konkordato ilan eden firmalar ticari hayatlarına devam edebilir ve ev satışlarından etkilenmez. Zaten tüketicilerin satış ofislerinde konkordato kararını öğrenebilme imkanları yoktur. Ancak konkordato ilan eden firmanın 3 aylık süre için mahkeme tarafından verilen Geçici Mühlet Kararının Basın İlan Kurumu ve Ticaret Sicil Gazetesi yoluyla ilan edilmesi gerektiği için hem ticaret sicilden hem de ilan kurumundan bunları öğrenebilirler. Yalnız burada önemli olan nokta firmanın yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğidir. Firma ticari hayatına devam ediyorsa tüketicide konut taksitlerini ödemekle yükümlüdür. "Firma konkordato ilan etti" gerekçesiyle tüketici sözleşmeden cayamaz. Sözleşmeden cayma hakkı imzalandıktan 14 gün içerisinde bedelsiz, 24 üncü aya kadar ceza bedelli olarak cayabilir. ancak firma yükümlülükleri yerine getirmez ve inşaat sürecini durdurmuşsa sözleşmeden dönülür. Alıcı bu noktadan sonra evi değil ödediği parayı talep eder ve konkordato komiserliğine başvuruda bulunur.

Konkordato bir iflas değil ancak iflas ihtimaller arasında. Firmanın iflas etmesi halinde inşaatın mevcut durumu kritik bir nokta olur. Eğer inşaatın %90 ı tamamlanmış ise tüketici tapuyu talep eder. Tapu önceden verilmişse bu tapu yasal hale gelir. ama eğer inşaat % 90 tamamlanma aşamasına gelmediyse tüketici aleyhine sonuç ortaya çıkar. Bu şekilde bir durumda tüketici tapu elde edemez. Burada en büyük sorun, firma kamu borçları sonrasında alacak sırasına göre bir para kalırsa alma ihtimalleri olabilir.

Ev alma arifesinde olanlar için dikkatli olunması gereken bir dönem. Satış işlemlerinin satış ofisinde değil noterde yapılması önemli olduğu gibi ödemelerin elden değil banka yoluyla yapılması da oldukça önemli. Ayrıca alıcı, satıcı firmanın mali gücünüde öğrenmeli. Proje banka kredisine izin veriyor mu? Temkinli davranılması gereken bu dönemde belirttiğimiz noktalar ile sizleri bilgilendirmeye çalıştık.

Keyifli okumalar...

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz