KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE SON DURUM!

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE SON DURUM!

Duman İnşaat

Konutta faiz indirimi talebine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın talimatlarıyla 3 devlet banka uygulamaya katıldı. Ziraat bankasının konut kredisi faizlerini 1,2 den 0,98 e çekmesiyle sektör hareketlendi. Sektörün temsilcileri, bu indirim sayesinde 7-8 milyar liralık konut satışını beraberinde getireceğini ve 200 bin ek konut satılabileceğini öngörüyor.

Ziraat bankasının 500 bin tl ye kadar 10 yıllık vadeli konut kredilerinde faiz oranı 0,98 e çekmesi sektöre can suyu gibi gelmesiyle sektörde ve beraberindeki diğer iş sahalarında canlanmalar başladı. Faizlerin yüzde 1,35 e yükselmesiyle durgunluk yaşanmaya başlayan inşaat sektöründe devam etmek zorunda olan projeler nefes aldı. ‘Konut fiyatı düşer mi ya da faizlerde indirim olur mu?’ gibi temkinli davranan yatırımcı, konut alıcılarını harekete geçirecek bir hamle oldu. Bu hareketin devlete dönüşü de uzun sürmeyecektir. İnşaat sektörünün daha fazla hareketlenmesi için faizlerin 0,60-0,70 bandında seyretmesi gerekiyor.

Daha önce yapılmış olan teşviklerden; kdv oranının %18 den 8’e düşürülmesi, tapu harçlarının %4 ten 3’e indirilmesine ek olarak yapılan konut kredisi faizlerinde indirime gidilmesi şüphesiz konut satışlarını arttıracaktır. Bu hareketlenme sadece 1. El konutlar için değil ikinci el konutlar için de hareketlilik kazandıracaktır. Hem üretici hem tüketicinin kazanacağı bir hamle ile daralan piyasalara nefes oldu. İnşaat sektörü kendisi ile beraber doğrudan ve dolaylı yüzlerce kalem sektörü etkileyen, öncesi ve sonrası ile piyasaya hareketlilik katan önemli bir sektördür. Bu sebeple kampanyanın piyasaya çok kısa sürede çok olumlu tepkiler vereceği aşikâr.

Hükümetin faizleri yüzde 1 in altına çekmesi inşaat sektörüne verdiği desteği bir kez daha gösterdi.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz