KONUTTA ENFLASYON DA UÇTU!

KONUTTA ENFLASYON DA UÇTU!

Duman İnşaat

Korona virüs salgını sebebiyle emtia fiyatlarındaki artış konut fiyatlarında ciddi yükselişlere sebep oldu. Maliyet yükselmesinden şikayetçi olan müteahhitler çimento fiyatlarını protesto etmek amacıyla inşaatları durdurdu. konuyla ilgili tartışmalar sürerken tahminler ev fiyatlarının %100 artacağı yönünde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz'da %44.76 yükseldi. Malzeme endeksindeki yükseliş %56.4 olarak kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi ise Temmuz 2021'de %31 yükseldi. Ancak piyasada durumlar çok farklı ilerliyor. Önde gelen üreticilerden alınan maliyet kalemlerindeki artışlara göre maliyetler % 100'ü çoktan geçti. Üstelik arsa, işçilik pazarlama vs giderleri hiç hesaba katılmadan bu yükselişler doğrudan hammadde fiyatlarındaki tabloda.
Geçtiğimiz yılki maliyetlerle konut satan bir üretici bugün yeniden inşaat için harekete geçtiğinde artan fiyatlarla karşılaşıyor ve hesaplar altüst oluyor. Hem yeni üretimin hızı kesiliyor hem de arsadan satılan inşaat daha tamamlanmadan zarar oluşuyor. Bu durum lüks konut üreticilerinden çok orta ve altı segmentte konut inşa eden üreticiyi etkiliyor. 
Konut maliyetini meydana getiren ana kalemler; arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik kaplama malzemeleri, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap inşaat gereçleri ve cam olarak belirtiliyor. Bu maliyetler arasında özellikle büyükşehirlerde en büyük payın sahibi arsa oluyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 40’ları, hatta bazı yerlerde yüzde 60’ları buluyor. Bina inşaat maliyetleri içinde arsa payını genel inşaat malzemeleri, işçilik ve tesisat malzemeleri takip ediyor. Konut maliyetini oluşturan ana kalemlerin birçoğunda senelik fiyat yükselişleri enflasyonun ve endeks artışından fazla. 
Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) 11 Mart 2020 tarihinde koronavirüsü pandemi olarak duyurmuştu.2020 Mayıs'ta emtia fiyatları yükseldi. Artışın başladığı 2020 Mayıs'tan Eylül 2021'e kadar dolar /TL % 21.97 artarken, TL bazında inşaat demiri %102, hazır beton %69, çimento %52 yükseldi.  Dolar bazında ise inşaat demirindeki yükseliş %66, hazır betondaki yükseliş %38, çimentodaki artış %25 olarak gerçekleşti. 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyet endeksi, Temuz 2021'de bir önceki aya göre yüzde 2.56, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 44.76 yükseldi. 
İnşaat maliyetlerindeki yükseliş, döviz kurundaki değişim sonucu inşaat malzemesi fiyatlarındaki yükselişten ve de özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki yükselişten ortaya çıkıyor. 2020 Mayıs'tan Eylül 2021'e kadar dolar /TL %21.97 artarken, inşaat maliyeti %44.76 yükseliş kaydetti. Tam 2 kat arttı. 2020 Temmuz ayında ortalama dolar kuru 6.85 olarak hesaplandığında yükseliş %23.21 olarak belirleniyor.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz