YARIM KALAN PROJELERİ BELEDİYELER TAMAMLAYACAK!

YARIM KALAN PROJELERİ BELEDİYELER TAMAMLAYACAK!

Duman İnşaat

Kentsel dönüşümde mağdur olan vatandaşlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müjde verdi. Müteahhit firmalar ile vatandaşlar arasında yapılan sözleşmeleri feshetme yetkisi İstanbul' da ilçe belediyelere verildi.
Ülke genelinde toplam 6.7 milyon riskli yapının yenilenmesi için kentsel dönüşüm hareketini hızlandıracak kararlar alındı. Habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekim 2019 'da vatandaş mağduriyetini azaltmak amacıyla bir düzenleme yapmış ve tek taraflı sözleşme feshinin engellerini ortadan kaldırmıştır. Müteahhit firma tarafından inşaata 1 yıl başlanmaması ya da inşaatın 6 ay durması halinde vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurarak sözleşme iptalini istiyordu. Alınan son kararla sözleşme iptalindeki yetki İstanbul’da 39 ilçe belediyesine verildi.
İstanbul'da diğer illere göre daha fazla riskli ve dönüşmesi gereken proje sayısı olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, sürecin hızlanması adına bu kararın alındığını ifade etti. Gürgen, “Daha önce riskli yapı kararının onaylanması, kira yardımı ve dönüşüm kararına katılmayanların pay satışında yetkiyi ilçe belediyelerine vermiştik. Son aldığımız kararla sözleşme iptalleri de belediyelerce sağlanacak. İl genelinde tüm sözleşme iptal değerlendirmelerinin tek bir yerden yapılması yerine bu şekilde ilerlemesi vatandaşın lehine olacak” dedi. Gürgen, bugüne kadar İstanbul’da yaklaşık 300 sözleşme iptal başvurusu aldıklarını söyledi. Bu da binlerce ailenin dönüşüm mağduru olduğuna işaret ediyor. 
Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhit firma ile vatandaşlar arsa payı karşılığı anlaşma yaparak evlerini boşalttılar ve eski evler yıkıldı. Bazı müteahhit firmalar bazı yetersizlikler sebebiyle inşaatı durdurdu ve yeniden başlayamadı. Yarım kalan inşaatlar vatandaşları mağdur etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın tek taraflı fesih hakkı getirerek vatandaşların mağduriyetine engel oldu. Tek taraflı fesih öncesi mağdur olan vatandaş sözleşme iptali için mahkemeye başvurup kararın çıkması için bazen 5 yıla kadar bekleniyordu. Yeni karar ile gelen tek taraflı fesih ile süre 1-2 aya kadar düştü ve bu sayede vatandaşın yeni firmalarla yola devam etmesinin önü açıldı. Bu hakkın kullanılabilmesi için maliklerin 3'te 2'sinin onayı gerekecek. Vatandaş tarafından yapılan başvuru sonrası bakanlık yetkilileri ya da İstanbul 'da ilçe belediyeleri durumu tespit edip firmaya ihtar yollayacak. Verilen 1 aylık ek süreye rağmen inşaat başlamazsa sözleşme iptal edilecek. Fesih hakkı oluşumunda arsa sahipleri kaynaklı bir gecikme, yapım işinin başlamasına engel bir idari karar olmaması, sorunun müteahhit kaynaklı olması şartı da aranacak. 
Türkiye genelinde yaklaşık 28.6 milyon konut yer alıyorken bunun 6.7 milyonu riskli. Yaklaşık 1.5 milyon konutun da acilen dönüşmesi gerekiyor. İstanbul’da ise 6.1 milyon konut, 1.1 milyon iş yeri yer alıyor. İstanbul’da da riskli 1.5 milyon konut bulunuyor. Bunlardan da 300 bininin acil bir şekilde dönüştürmesi bekleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hedefi ülke genelinde her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitirmek. 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz