Bina inşası için pek çok mevzuat, yönetmelik müteahhitler için yetki belgeleri, gerekli şartlar, zorunluluklar bulunurken bundan sonra bina yıkımları için de gerekli zorunluluklar ve yeterlilikler olacak.
Türkiye genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6.7 milyon riskli yapının yenilenmesi için kentsel dönüşüm başlattı. Hem bu dönüşüme katkıda bulunmak hem de tüm yıkımları daha güvenli hale getirmek için yeni bir yönetmelik hazırlandı. Taslak çalışması tamamlanmış olan yönetmeliğin altı ay içerisinde yayınlanması planlanıyor.
Hazırlanan taslağa göre; yıkımı yapılacak olan binanın hangi metotla yıkılacağı, nasıl yapılacağı gibi tüm detayları içeren bir yıkım planı olmak zorunda. Mal sahipleri yıkım sorumluluğu kendisine ait olan bir yıkım müteahhiti ile bir inşaat mühendisinin anlaşması doğrultusunda bina yıkım ruhsatı alınması için müracaat edecek. İdareler, yıkım müteahhitinin hazırlamış olduğu yıkım planını inceleyecek ve eksiksiz ise 15 gün içerisinde yıkım ruhsatı verecek. Ruhsat tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yıkım başlayacak ve tamamlanacak. Eğer 3 aylık dilimde tamamlanmaz ise yeniden yıkım ruhsatı için başvuru yapılacak. Ek olarak yıkıma başlanmadan 7 gün önce idareye bildirilecek. Yıkım bilgisini alan idare 3 gün önce çevre parsellere haber verecek ve yıkım mütahhiti tarafından her türlü çevre koruma tedbirleri alınarak yıkım gerçekleştirilecek. Patlatmalı yıkımlarda idarece kolluk ve acil yardım ekiplerinin alanda bulunması sağlanacak.
Bina inşa ederken müteahhitlere yapılan sınıflandırma düznlemesi yıkım için de uygulanacak. Yıkım müteahhitlerinde mali yeterliliğe ek olarak mesleki ve teknik yeterlilik de aranacak. Teknik yeterlik olarak makine, teçhizat ve ekipman durumu ile personel durumu değerlendirilecek. Yıkım müteahhitleri ‘Y1, Y2 ve Y3’ olmak üzere sınıflandırılması planlanıyor. Bu düzenlemeyle 20 katlı bina ile 5 katlı bina yıkımı yapacaklarda farklı özellikler aranacak. Yine patlatmalı yıkım için ayrı bir müteahhit uzmanlığı, uzun erişimli makinelerle yıkacak yapılar için aynı bir uzmanlık gerekecek.
Yıkım müteahhitleri ortaya çıkan atıkları ayrıştırıp yeniden kullanım ve geri kazanımı, çevredeki lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmesinden sorumlu olacak. Yönetmelikte, yıkım esnasında toz emisyonu kontrolü, gürültü ve titreşim kontrolünün de kuralları belirlenecek.
Geçtiğimiz günlerde İzmir’de riskli olduğu için yıkılan 8 katlı bir bina 4 katlı başka bir binanın üzerine çöktü. Yeni yönetmelikle bu tip kazaların önüne geçileceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “Yıkım sektörü zapturapt altına alınacak. Önüne gelen yıkım yapamayacak” dedi. Kimi firmalarca hızlı ve düşük maliyetli yıkım için önemli konuların göz ardı edildiğini, yönetmelik sonrasında ise sürecin kontrollü ve planlı bir şekilde ilerleyeceğini belirten Vedad Gürgen, “Yıkımı yapacak müteahhit sertifikalandırılacak. Herkes kendi teknik kabiliyeti ve kapasitesine göre yıkım yapabilecek. Hatalı yıkım yapanlara da ceza kesilecek” şeklinde konuştu.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz