SON 5 YILDA BÜYÜDÜ!

SON 5 YILDA BÜYÜDÜ!

Duman İnşaat

 

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu'nun merakla beklenen Şubat 2024 sonuçları resmen açıklandı. Söz konusu rapora göre son günlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörü 2023'ün son çeyreğinde %10,8 büyüme gösterirken, yılı %7,8'lik büyüme ile kapattı.

 

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin her ay hazırladığı Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Şubat 2024 sonuçları resmen açıklandı. Son günlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların masaya yatırıldığı rapora göre; 2023 yılı 4. çeyreğinde inşaat sektörünün %10,8’lik büyüme sonrası seneyi %7,8’lik artış göstererek, kapadığı kaydedildi. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem sonrası yaşanan sürecin yaratmış olduğu özel koşullar ile yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin büyümede etkili olduğuna değinildi.

 

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ve pek çok kişi tarafından da merakla beklenen söz konusu rapora göre inşaat sektörünün büyüme verileri 1. çeyrekte %4,5’ten %5,3’e, 2. çeyrekte %6,2’den %7,2’ye, üçüncü çeyrekte de %8,1’den %7,8’e güncellendi. 4. çeyrekte 10,8 artış gösteren ve 2017'deki 9,0’lık büyümeden sonra 5 sene boyunca küçülme eğilimi yaşayan sektör, 2023'ü büyüme ile tamamladı. Sektörün merakla beklediği rapora göre inşaat sektörünün sene içindeki toplam büyümesi %7,8 ile genel ekonominin üzerinde oldu. Söz konusu bu rakam ile sektör 5 senelik daralmasının %35’lik kısmını telafi etti. Diğer tarafından gayrimenkul sektöründe ise yavaşlamalar gözlemlendi.

 

Raporda yer alan detaylara göre inşaat malzemesi sanayi üretiminde bir önceki seneye göre toplamda %5,7’lik bir artış yaşandığı belirtildi. Geçen senenin ilk çeyreğinde deprem afetinin etkisine bağlı şekilde yavaşlama gösteren inşaat malzemesi sanayisi bir önceki senenin aynı dönemine göre %1,2’lik büyüme gösterdi. 2023'ün 2. çeyreğinde de seçim sürecinin yaratmış olduğu belirsizlik ve dış pazarlardaki yavaşlamaların da etkisiyle büyüme oranı %1,4 ile sınırlı kaldı. 3. çeyrekte piyasalarda normalleşme etkisi gözlemlenmesiyle birlikte büyüme oranında da %13,5’lik bir artış görüldü. Ekim'de %8,7, Kasım'da %8,4 ve Aralık'ta %5,0 artış gösteren inşaat malzemesi sanayi üretimi, senenin son çeyreğinde de %7,4 büyüme gösterdi.

 

 

2023'te dış pazarlarda talep koşulları genel şekilde zayıf kalırken, yurt içinde de seçimler öncesi genişletici politikalar, seçimler sonrası da kentsel dönüşüm ve deprem bölgesi faaliyetleri üretimi şekillendirmiş oldu.

 

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre, inşat malzemesi sanayisinde 2023'te 14 alt sektörde artış gözlemlenirken, 8 alt sektörde üretim bir önceki seneye göre azalma görüldü. 2023'te en yüksek üretim artışı %29,7 ile metal yapı ve yapı parçalarında yaşandı. Metal kapı ve pencereler üretiminde de %27,7 artış görüldü. Ayrıca raporda yer alan detaylara göre ahşap inşaat malzemesi üretimi %20,2’lik bir büyüme gösterirken, hazır beton üretimi ise %14,2 artış gösterdi. 2023'te üretimde en yüksek gerilemenin yaşandığı alt sektör de %12,1 ile inşaat camları oldu. Onu %12,0 ile seramik kaplama malzemesi takip etti.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz