MALİYETLERİ YARIYA DÜŞÜRECEK OLAN HAZİNE ARAZİSİNE EV MODELİ UYGULAMASI SEKTÖRÜ UMUTLANDIRDI!

MALİYETLERİ YARIYA DÜŞÜRECEK OLAN HAZİNE ARAZİSİNE EV MODELİ UYGULAMASI SEKTÖRÜ UMUTLANDIRDI!

Duman İnşaat

Yeni bir ev hayali kuran vatandaşların hazine arazileri üzerinde dilerse tek başına dilerse de müteahhitlerle anlaşarak konut sahibi olabilmesini sağlayacak proje; emlak ve inşaat sektörünü de umutlandırdı...

Hükümetin son zamanlarda sık sık gündeme gelen fahiş kira artışlarını önlemek, arsa ve konutta arz açığını kapatmak amacıyla hazine arazilerini vatandaşa tahsis etmek amacıyla start vermesi hem vatandaşı hem inşaat sektörünü sevindirdi.

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Kalyoncu, müjdesi verilen projeyi çok kritik ve önemli bir adım şeklinde belirtti. Kalyoncu yaptığı açıklamada bir konut projesinin maliyetinin yüzde 50’lik kısmını arsanın oluşturduğunu söyleyerek son dönemlerde sıklıkla karşılarına inşaat maliyetlerindeki artış konusunun çıktığını ama bu artışın sektör için, arsa maliyetleri kadar yer tutmadığını söyledi. 

MALİYETLER DÜŞECEK

Habere göre, yaptığı açıklamada bu tarz arsaların sisteme dâhil edilmesinin, yatırımcının proje maliyetini yarıya düşüreceğini dile getiren Mehmet Kalyoncu “Burada, düşüşün direkt son kullanıcıya yansıyacak şekilde fiyatın regüle edilmesini kritik bulduklarını söyleyerek, arsa sahibinin kamu olması ve geliştiricilerin arsa maliyeti olmadan proje sürecine başlaması şeklinde bir çerçeve çizilmesine sıcak baktıklarını söyledi. 

Yaptığı açıklamada alternatif modellerin de geliştirilmesini temenni ettiklerini söyleyen Kalyoncu söz konusu bu süreçte kamu özel iş birliği ile 20-30 yıl süreli ‘Kullanım hakkı devri modeli’nin de başarılı olabileceğini söyledi. 

 

DEVLET-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada son yüksek konut fiyatlarının sektörümüzü stagflasyon ortamına ittiğini söyleyerek, çıkış için devlet ve özel sektör işbirliğinin olması gerektiğini söyleyerek, konuya bakanlığın el atmasını olumlu karşıladıklarını ve önümüzdeki günlerde bir sonuca ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Yaptığı açıklamada sektör olarak fiyat istikrarının sağlanması, erişilebilir fiyatlardan konut alımına yönelik çalışmalar sürdürdüklerini söyleyen Durbakayım, bunları kapsamlı hazırlayıp, sunacaklarını da sözlerine ekledi.

Mevcut sorunun altından tek başlarına kalkmanın mümkün olmadığını söyleyen Durbakayım, makul fiyatlar için kentlerdeki nüfus dağılımının uygun seviyeye gelmesi gerektiğini de düşündüklerini de söyledi.  

 

FİYATTA DENGE SAĞLAYACAK
Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam da konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada altyapılı arsa satışının daha önce de birkaç defa denendiğini fakat hayata geçirilemediğini dile getirerek amacına uygun şekilde hayata geçirilirse çok güzel bir sistem olduğunu söyleyerek, fiyatları indirmeyeceğini ama bir denge sağlacağını söyledi.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz