MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİREN FAHİŞ KİRALARA ÇÖZÜM İÇİN YENİ FORMÜL BELLİ OLDU!

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİREN FAHİŞ KİRALARA ÇÖZÜM İÇİN YENİ FORMÜL BELLİ OLDU!

Duman İnşaat

 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev kiraları ve fahiş artışla ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. AK Parti ve ilgili bakanlıklar, kiralarda yaşanan artışlardan sonda hem kiracıları hem de ev sahiplerini koruyan düzenleme için düğmeye bastı. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı için yeni dönem resmen başlıyor.

Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı fahiş kiralara karşı kiracıların haklarını koruyacak düzenlemeler için sektör temsilcilerinden de görüş aldı. İnşaat sektöründen, TOKİ'nin kiralama eksenli sosyal konut üretmesi, TÜFE 12 aylık değişim oranı sabit tutulması, bölge kira rayici belirlenmeli, ofis alanları konuta dönüştürülmesi ve kira sınırlaması çalışmasının geçici olması gibi öneriler geldi.

 

KİRACI HAKLARINI KORUYACAK EV KİRASI DÜZENLEMESİNDE HANGİ ÖNERİLER VAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan fahiş kiralara karşı kiracıların haklarını koruyacak düzenlemeler önümüzdeki ayın başında tamamlanacak. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı da uyanık ev sahiplerini izahata davet ederken, internetteki ilan sitelerine de düzenli bilgi verme zorunluluğu getiriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konut-dükkan alım satımı, tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kaybı, düşük ekspertiz başta olmak üzere tapu işlemlerini masaya yatırdı. Kredi bedeliyle konut satış bedeli arasında 40 kata ulaşan farklar belirlenirken, toplamda 7 bine yakın mükellef izahata davet edildi.

 

OFİS ALANINA 25 BİN KONUT

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kira sınırlaması alışmasının geçici olması gerektiğini, kalıcı düzenlemenin mal sahipleri içinde ciddi sorun oluşturabileceğini söylerken, TÜFE'nin 12 aylık değişim oranı sabit oranda tutulabileceğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada bölge kira rayici belirlenebileceğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, kiralama şartlı olarak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kiraya verilmesi şartı ile ofis alanlarının konuta dönüştürülmesi çalışması gerçekleştirerek, 25 bin konut üretilebileceğini dile getirdi. Kiraz, TOKİ'nin satmak üzerine değil, kiralama eksenli sosyal konut üretmesi gerektiğini de söyledi.

 

YASAL SINIRIN ÜZERİNDE ARTIŞ İSTENEBİLİR Mİ?

Yaptığı açıklamada konut sahiplerinin kira artışına esas olan 12 aylık TÜFE değişim oranı üzerinde artış isteyemeyeceğini dile getiren Ali Güvenç Kiraz, TÜFE oranı ile yıllık değişimin karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek, TÜFE yıllık değişim oranının 34.46 olduğunu söyledi.  Bunun beşinci yılın sonuna kadar uygulanması zorunlu oran olduğunu söyleyen Kiraz, bunun üzerinde artış veya ara zam talep edilemeyeceğini de söyledi.  

 

KİRADA SÖZLEŞME İMZALARKEN BUNOLARA DİKKAT

Yaptığı açıklamada kira sözleşmesinde TÜFE aylık değişim oranı üzerinde bir bedelin belirtilemeyeceğine değinen Ali Güvenç Kiraz, kiracıya emlak vergisi öde denemeyeceğini, taşınmazın ayıplı hale geldiği söylenerek çıkamazsın denilemeyeceğini belirtti. 'Bir aylık kira ödenmezse tüm kiralar ödenecektir, erken tahliye durumunda 8-10 kira ödeyeceksiniz' gibi hükümlerin getirilemeyeceğini söyleyen, Kiraz, "Erken tahliye edersen 8-10 y kira ödeyeceksin' denilemez" dedi.

Yaptığı açıklamada kira sözleşmesi beş seneyi dolanların durumuyla ilgili de bazı bilgiler veren Ali Güvenç Kiraz, beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebileceğini kaydederek, bunun için de kira bedeli tespiti için mahkemeye başvuru yapılabileceğini söyledi. Davaların yaklaşık olarak 2.5 sene sürdüğünü kaydeden Kiraz, "Hâkimler artış oranını hakkaniyet oranında yapıyor. Rayiç sözleşmelere bakıyor, 10 yıldan az oturanlarda yüzde 10, fazla oturanda yüzde 20 artışa gidiyor" dedi.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz