PANDEMİNİN KAZANANI BAHÇELİ EVLER OLDU...

PANDEMİNİN KAZANANI BAHÇELİ EVLER OLDU...

Duman İnşaat

Karantina günlerinde özellikle açık hava insanların en önemli ihtiyacı haline geldi. Haliyle gayrimenkul satın alacaklarında ilk sıradaki tercihi balkon, bahçe ve teraslı konutlar oldu. Bankaların düşen faizleriyle birlikte hareketlenen konut sektöründe pandemiden dolayı hayatları yavaşlayan insanların, ev alırken mutluluk veren, balkonlu, bahçeli kısaca nefes aldıran konutlara çok fazla önem ve talep gösterdi. Pandemi sonrası sektörde yeni kriterler ortaya çıktı denilebilir.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Pandemi sürecinde özellikle evlerin tercih edilirliklerinde balkon ve bahçe kriterler olarak ön sıralara taşındı.  Bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler öne çıktı. Bundan sonra balkonun konut alımında en önemli kriterlere gireceğini düşünüyoruz. Hava soğukken depolama için kullanılan balkon alanları karantinada nefes aldıran ve mutluluk yaratan alanlar oldu. Artık aynı fiyatta iki evin balkonlu veya bahçe göreni daha tercih ediliyor, farkındalıklar değişti. Yeni projeler de pandemi ile birlikte değişen alışkanlıkları göz önüne alarak şekillenecek” diye konuştu. Cansel Turgut Yazıcı;  “Markalı konut projelerini incelediğimizde net 100 metrekare alanlı daireler için daire net alanının yzüde 8-10’u kadar balkon alanları olduğunu görüyoruz. Alan büyüdükçe oran düşüyor ancak yeni geliştirilecek projelerde bu alanın daha fazla olması satılabilirliği ve talebi artıracak gözüküyor. Ancak maliyetler bu aşamada ön plana çıkıyor. İhtiyaç, istek ve olanaklar üçgeni birbirleri ile örtüşemiyor. Mevcut stoklar erime noktasına geldi haliyle bu da fiyatlarda artış ile sonuçlandı. Değer artışlarına baktığımızda bölge ve dairelerin tercih edilebilirliğine göre % 5-25 arsasında artışları gördük. Değer artışı fazla olan konut tipleri ise pandemi sonrası özellikle tercih edilen bahçe kullanımı olan teras ve balkon kullanımı olan evler oldu.Ülkemizde İmar Yasasında evlerin ve işyeri/ofislerin bahçe, balkon veya teras zorunluluğu yok. Ancak balkonlar yönetmelikte net alan içinde sayılmadığı brüt alan içinde hesaplandığı için özellikle pandemi etkisiyle artan talepten dolayı projelerde değer artışı sağlayacağı için yer almalı. Gayrimenkulünde balkonu olmayan ve balkon yaptırmak isteyen konut sahibi, gerekli izinleri alarak ve prosedürleri yerine getirerek balkon yapımını gerçekleştirebilir. İskanlı bir yapıda onaylanmış mimari projeye uymayan, izinsiz yapılmış herhangi bir inşaat kaçak sınıfına gireceğinden dolayı bu işlemi gerçekleştirmek için ilgili kanunlar kapsamında gerekli izinler alınarak ve müracaatların yapılması gerekli. Ancak bu işlem için Kat Maliklerinin İzni Olması Gerekiyor. Kat Maliklerinin izni olmadan yapılan inşaatlar, hukuki sürecin başlamasına neden olabilir.” şeklinde sözlerine devam etti.

Rakamsal olarak ise ciddi şekilde de dikkat çeken bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler geçtiğimiz 6 ay içinde %233 oranında artış ile tercih edildi.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz