MART AYI KONUT SATIŞ RAKAMLARI

MART AYI KONUT SATIŞ RAKAMLARI

Duman İnşaat

Türkiye İstatistik Kurumu ‘nun (TÜİK) geçen hafta yayınladığı mart ayı konut satış rakamları oldukça ilgi çekici.

Türkiye genelinde konut satışları Mart 2018 de geçen yılın aynı ayına göre %14 azalarak 110 bin 905 adet oldu.

İpotekli konut satışları ise yine bir önceki yılın aynı ayına göre %35 azalarak 32 bin 786 olarak açıklandı.

Yabancılara yapılan konut satışları ise 2017 Mart ayına kıyasla %15,8 artarak bin 827 ile en iç açıcı rakam olarak karşımıza çıktı. Irak vatandaşları 348, Suudi Arabistan 181, İran 156 konut satın almış.

Sektörün ileri gelenlerine göre, bu rakamlarda yabancıya yapılan satışlara tutunarak ilerlemek ve daha da ileriye taşımak için yabancıya yapılan konut satışında 1 milyon dolarlık konut alımı şartıyla vatandaşlık verilmesinde alt sınırı 300 bin dolara düşürülmesi ile daha fazla yabancı çekileceğini ve konut satışlarının artacağını savundular. İpotekli satışlardaki bu rakamların sebebinin en büyük sorunu konut kredi faizlerinin yüksekliği olduğunu söylemek zor değil. Faizlerdeki ufak çaplı bir indirim bile inşaat sektörünün hareketlenmesine ve yaklaşık 200 e yakın alt sektörünün de bağlantılı şekilde hareketlendirecek. Hem ekonomik açıdan hem istihdam olarak olumlu etkileyecek.

Görünüşe göre bakıldığında inşaat sektörünün üreticileri hem faizler hem de malzemelerdeki yükselen fiyatları, tüketiciye yansıtmamak için kar marjlarından düşerek direniyorlar ve konut fiyatlarını sabit tutmaya çalışıyorlar. Ancak kısa bir süre sonra artışlar kaçınılmaz görünüyor.

İnşaat sektörünün bu rakamlara bakıldığında çok acil devlet tarafından desteğe ihtiyacı olduğu görülüyor. Psikolojik sınır olan faizlerin yüzde 1 in altına düşmesi oldukça önemli. İnşatta KDV oranının ve tapu işlemlerin üzerinden alınan harçlarda düşme uygulanması sektöre ivme kazandıracaktır. Bu şekilde sadece yabancı değil yerli yatırımcıyı motive edecek ve hareketlendirecektir.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz