Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli şekilde yayınlanan Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) son 12 aylık ortalamaların değişim oranlarına göre hesaplanıyor ve konut kira sözleşmesi biten sakinlerin sonrası için bu oran yansıtılarak kira artış bedeline uygulamaya alınıyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile birlikte ev sahibi olanların senelik kira artış oranlarında düzenlemeler yapıldı. Getirilen düzenleme ile beraber kira artışı TÜİK ‘ in her ay belirlediği oranı geçmeyeceği oranda zam yapılması gerektiği ve bu oranın aşılmaması vurgulandı. Konut için Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranları aşılamazken işyerleri için böyle bir kısıt bulunmamaktadır. İşyerleri için kira artış oranları serbest durumdadır. Mal sahipleri istediği oranda artış sağlayabilmektedir. Ancak iş yerleri için ÜFE zorunluluğu 2020 den itibaren geçerli olacaktır.
TÜİK ‘ in açıkladığı ÜFE rakamlarına göre Mart ayında kiracıya konut için %15,5 zam yapıldığı görülmüştür. Nisan ayı rakamı ise geçtiğimiz aydan daha düşük ve %15,35 olarak bildirildi. Bu durumda ev sahipleri kiranıza yasal olarak %15,35 fazla zam yapamaz demektir. Örnek olarak; 1000 TL kira ile oturulan bir konutta sözleşmeniz eğer Nisan ayında bitiyor ve yeni sözleşme uygularken yeni kira bedelini zam ile beraber 1535,5 TL olarak hesaplanır.
Eğer sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmış ise borçlar kanunu gereğince sözleşme üzerinden beş yıl geçmeden kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Beş yılın sonunda yeni kira bedeli belirlemesinde yabancı paranın değer değişikliği hesaplanarak yeni kira bedeli belirleniyor.
Mayıs ayı kira artış oranları TÜİK tarafından 3 Mayısta açıklanması bekleniyor.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz