RİSKLİ BİNA TESPİT-YIKIM-YAPIM SÜRECİ NASILDIR?

RİSKLİ BİNA TESPİT-YIKIM-YAPIM SÜRECİ NASILDIR?

Duman İnşaat

Türkiye deprem hazırlıklarına başladı. depremden korunmak için pek çok şart var ama  güvenli binalarda oturmak birinci şart. bu konu kapsamında birinci öncelik olan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile bina stokları yenileniyor.
Risk kapsamındaki binaların çoğu Marmara Depreminden önce yapıldı. Riskli binalar kalitesiz ve yeterli miktarda demir içermeyen forma sahip. Aynı zamanda deniz kumu kullanılmış ve bina karot örneklerinde beton kalitesinin C-10 un altında olması en büyük risk maddeleri arasında.


Peki riskli alan tespit talebi nasıl yapılır? Süreç nasıldır?


Taşınmazı olan gerçek veya tüzel kişileri, riskli alan belirlenmesine dair bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosya ile beraber Bakanlık veya İdareden riskli alan tespit talebinde bulunabiliyorlar. Bakanlığa iletilen talepler ilk aşamada ilgili belediye tarafından değerlendirilmesi gerekli.


Riskli yapı yıkımı için işlemler sırası ile şu şekilde;


1- Bakanlığa müracat
2- A.R.A.D.D. sisteminden veri girişi
3- Teklif dosyasını inceleme (Sorumluluk, Bakanlık tarafından incelenir. Eğer uygun değilse, revize edilmek üzere iade edilir ya da ilgili makama resmi yazıyla iletilir)
4- Teklif dosyasının Cumhurbaşkanlığına sunulması
5- Resmi Gazete'de ilan edilmesi
6- Projeyi yürütecek idarenin belirlenmesi (Eğer proje Bakanlık tarafından gerçekleşecek ise 6306 sayılı Kanun kapsamında Hazineye ait taşınmazların Bakanlığa tahsis işlemleri yapılacak. Eğer proje ilgili idare veya TOKİ'ye yetki devredilmesi tarafından gerçekleşecek ise Hazineye ait taşınmazlar idareye devredilecek.
7- Kaynak tahsisi (Tahsis edilecek veya aktarılacak kaynak miktarına göre Makam Olur'u alınır ve ödemeye ilişkin Daire Başkanlığa iletiliyor)
8- Planlama, projelendirme (Her tür ölçekteki plan ve projeler onanmak üzere Mekansal Planlama Genel Müdürlüğe iletilir)
9- Uzlaşma (Bakanlıkça yürütülen uygulamalarda, proje bazında hak sahipler ile yapılacak sözleşme ve anlaşmaların şartları belirlenir, onaylanmak üzere Bakanlık Makamına sunulur)
10- Tahliye ve yıkım
11- Yapım süreci
12- Kat irtifakı ve tapu işlemleri
13- Kat mülkiyetinin Tesisi

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz