TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

Duman İnşaat

2020 yılı ile birlikte Gayrimenkul Değerleme Sistemi sayesinde konut alım-satımı için yeni bir dönem başlamış oldu. Çevre Şehircilik Bakanlığı, Taşınmaz Değerleme Sisteminin kurulması ve gayrimenkul envanterinin hızlıca tamamlanması için kapsamlı bir çalışma yapıyor. Yeni düzenleme 1 Ocak 'ta yürülüğe girdi. Kademeli geçiş değerleme sistemiyle gayrimenkullerin vergilendirilmesi, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değer üzerinden alınması sağlanmış olacak.

Habere göre, Harç emlak vergisi  değerinden az olmamak şartı ile beyan edilen değer üzerinden belirleniyorken yeni düzenleme ile birlikte gayrimenkulün devir bedeli, emlak vergisi değeriyle beraber Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ‘nün belirlediği değerin altında olamayacak. Değerleme hizmeti bedeli 400 TL civarında tahmin ediliyor.

Değerleme raporu içinde ücret ödenecek. Ancak ödenecek tutarın harçtan düşürülmesi üzerine çalışma yapılıyor. Tapu Kanunu’nda yapılan değişiklik gayrimenkul satış, bağış ve mal değişim işlemlerinde yeni bir başlangıç oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili, "Bir binada birkaç değerleme olduktan sonra üç boyutlu haritalarla yine o değerlemeleri katına ve şerefiyesine göre genel müdürlüğümüz dağıtacak. Değerlemeler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve SPK onaylı ekspertiz firmalarınca da yapılacak" ifadelerini kullandı.

Önceki durumda konut alıp satarken tarafların farklı il, tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunması halinde tapu devri yapılamıyordu. Ancak yeni düzenleme sayesinde bu durum problem oluşturmuyor ve tapu devri yapılabiliyor. Tarafların imza aşamasında aynı anda tapu müdürlüklerinde hazır olması gerekli. Görüntü ve sesli araçlar ile iki tarafında tapu müdürlüklerinde olması teyit edildikten sonra, görevli sayesinde elektronik imza ile resmi senedi hazırlayan birime gönderiliyor. Taraflardan bir tanesi aynı zamanda ilgili tapu müdürlüklerinde değil ise işlem başlatılmıyor.

Gayrimenkulünü satış yapmak isteyen vatandaşlar tapuya başvuru yapıp Değerleme Uzmanı talep edecekler. Yeni sistem sayesinde değerleme tespiti 2 günde tamamlanacak ve raporlar 1 yıl geçerli olacak.

Malzemesinden konumuna kadar pek çok parametre konutun değerini belirlemede etkili olacak. Satış bedeli emlak vergisi değerinin yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek değerin altında olmayacak. Değerleme tutarına karşı iki kez daha rapor alma hakkı bulunuyor.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz