Türkiye ilk 5’e girdi!

Türkiye ilk 5’e girdi!

Duman İnşaat

Uluslararası araştırma şirketi Knight Frank şirketinin yaptığı bir araştırma sonucu Türkiye ‘nin inşaat sektöründe dünyanın neresinde olduğumuzu bize gösteriyor. 59 ülke kapsamında ve kullanılan verilerin resmi kurumlar aracılığı ile elde edildiği belirtilerek araştırmanın derlendiği bildirildi.

Araştırmadan bazı sonuçlara istinaden Türkiye ‘deki konut fiyatlarının bir önceki yıla göre oranla %11.2 artış gösterdi. Geçen sene gayrimenkul sektör olarak durağan bir dönem geçirildiği tüm firma ve müteahhitlerin dilinde. Fiyat artışı konusunda dünya geneliyle kıyaslandığında ilk 5 e girdiği rakamlarla belirlendi. Dünya genelinde fiyat artışı %4.6 olurken Türkiye ortalamanın oldukça üzerinde seyrediyor. Konut fiyat artışında en fazla rakam %15 civarında İzlanda ‘ya ait ve ikinci olarak Hong Kong olmuştur. İlk 10 da 7 Avrupa ülkesi bulunan listede Türkiye beşinci sırada. ABD ve Çin listenin ortalarında yerini alırken Rusya %4 ile gerileme göstererek zayıf performans gösteren bölge konumunda yer aldı. Dönemsel olarak ise, en fazla fiyat artışı 2017 ‘nin 2. çeyreğinde olduğu gözlendi.

Ayrıca enflasyonun gösterdiği seyrin reel fiyat artışının sınırlandırıldığı da düşünülüyor. Ekim 2012-2017 arasında T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi sonuçlarının yine aynı döneme ait enflasyonla indirgenmesinin sonucuyla o döneme ait reel fiyat artışı %46.21 olduğu görülmektedir. Aynı döneme ait olan Yeni Konut Fiyat Endeksi ‘nin değişimi ise %39. Bu rakamlar sonucunda enflasyonun seyrinin konut fiyatlarında reel fiyat artışının oldukça sınırlandığı ve Türkiye genelinde reel fiyat artışına yönelik fiyat yönlü bir balon olmadığını görülüyor.

Sonuç olarak; ülke genelindeki mevcut fiyat artışında bazı bölgeler hariç, bir terslik olmadığı, hala olması gerektiği şekilde ve makul seviyede devam ettiği sonucunu çıkarmak mümkündür.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz